КАКВО ДА ПРАВИМ АКО САЙТЪТ НИ БЪДЕ ХАКНАТ

Ако сайтът ви е бил хакнат, заразен с вирус, троянски кон или друг зловреден софтуер - по всяка вероятност ще получите предупреждение за това в Google Webmaster Tools, а когато посетител кликне на вашия сайт в резултатите от търсенето - ще получи съобщение, че сайтът ви съдържа опасност за сигурността. В този случай веднага преустановете достъпа до сайта си и отстранете проблема във възможно най-кратък срок (препоръчително е това да стане в рамките на няколко часа или най-много един ден). След като се убедите, че всичко е наред влезте в Google Webmaster Tools -> Health -> Malware и подайте искане за преразглеждане. Обикновено в рамките на деня ботът на Google ще направи проверка и ако всичко е наред съобщението за опасността ще бъде премахнато.

Ако хакерите са поставили на сайта ви СПАМ (или malware-а е генерирал такъв, както и ако сайтът ви в резултат на това вече не се появява в резултатите от търсенето на Google или се класира на по-ниски позиции от преди - подайте искане за преразглеждане на адрес: https://www.google.com/webmasters/tools/reconsideration, но само след като сте напълно сигурни, че сте отстранили проблема и сте се убедили, че не нарушавате изискванията за качество на Google.

От гледна точка на оптимизацията, след като сайтът ви е бил хакнат, вероятно ще мине известно време преди да можете да се класирате на първо място в Google, но ако спазвате правилата на търсещата машина и внимавате в бъдеще да не се повтарят подобни инциденти - няма повод за безпокойство.

internetreklama